Újházy tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg)
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg zeller
6 dkg karalábé
8 dkg csiperkegomba
1 közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
10 dkg friss zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 csokor petrezselyem
10-15 szem egész bors
gyömbér
só
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben feltesszük a tűzre főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebb tűz felett, és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a sáfrányt, és a fokhagymát, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük. A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön bográcsban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk. A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük.
Túkhúsleves
A zöldségeket és a húst alaposan mosd meg. A tyúkot sós vízben tedd fel főni. Amikor felforr, a tetejét habozd le. Tedd bele a negyedelt zöldségeket és a borsszemeket, majd hagyd tovább főni. A levesből merjél ki egy kis lét, és ebben főzd meg a gombát és a kelkáposztát. Amikor a hús megpuhult, szeleteld fel, és a zöldségekkel, valamint a metélttel együtt tálald.
Libaleves
Körülbelül 3 liter vízben tedd fel az aprólékot főni. Amikor felforr, szűrővel szedd le a habját. Ezután ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, gyömbérrel. Tedd bele egyben a vöröshagymát és a fokhagymát. Lassú tűzön legalább két órát főzd. Ekkor a megpucolt, felnegyedelt zöldségeket is tedd bele. Ha a zöldség hamarabb megpuhul, mint a hús, szedd ki a levesből. Ha a hús is megfőtt, akkor pihentesd egy kicsit, majd tálalhatod is.
Marhahúsleves
Hozzávalók:
A húst alaposan mosd meg, és vágd legalább háromfelé. A zöldségeket pucold meg, és vágd hasábokra. A kelkáposztát, a petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot gondosan mosd meg. A csontot és a feldarabolt húst legalább 3 liter vízben tedd fel főni. Ha habos, szűrővel szedegesd le róla. Ezután add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát, majd ízlés szerint sózd meg. Lassú tűzön, fedő nélkül főzd körülbelül fél órát. Tedd bele a leveszöldségeket, a kelkáposztát, illetve a paradicsomot és a zöldpaprikát is. Továbbra is fedő nélkül főzd, és hagyd, hogy megpuhuljanak. A zsiradékot a leves tetejéről szedd le. Főzd ki a metéltet, és már tálalhatod is.